Doboka Házak

Kész házak, hagyományos könnyűszerkezetes házak, gerendaházak tervezése -és kivitelezése

Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének tagja.

Kapcsolat

VÁLLALAT:
Doboka Kft.

CÍM:
6801 Hódmezővásárhely Fári u. 28.

E-MAIL:
[email protected]

TELEFON:
06 62 242 924

ADÓSZÁM:
24121536-2-06





Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagja

Mi is tulajdonképpen az ÉME?

Mit is jelent a három betű?
ÉME = Építőipari Műszaki Engedély


Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány, azaz egyedi termék! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, kiállítja az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel (továbbá az ÉME 3.1. szerinti dokumentummal!), kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát, s a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Mire érdemes figyelni az ÉME -nél?

  • milyen termékre vonatkozik,
  • ki a jogosultja, azaz a tulajdonosa,
  • mi az érvényességi ideje,
  • mi az alkalmazási területre.

Miért van ÉME -re szükség?

Mert jogszabály írja elő, hogy csak olyan termék hozható forgalomba és építhető be épületbe, melynek megfelelősége azokkal a bizonyos vizsgálatokkal alá van támasztva. Ez úgy gondolom elég nyomós érv!
S mint már említettem, a könnyűszerkezetes épületek (rönkházak, gerendaházak és egyéb fa, -vagy fémvázas épületek) különböző szerkezetei is termékeknek tekintendőek:
„könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyors ház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”.

Kinek is van ÉME -re szüksége?

Annak a vállalkozásnak, aki azt a bizonyos terméket forgalomba kívánja hozni, azaz eladni, beépíteni. Ilyen forgalomba hozatal az is, ha azt a bizonyos terméket (szerkezetet pl. közfal) elkészíti, azaz legyártja egy faházépítéssel foglalkozó kivitelező akár a kivitelezés helyszínén, és azt beépíti az Ön épülő házába.
Tehát neki kell ÉME -vel rendelkezni, ami az Ő nevére szól!
Tulajdonképpen az ÉME és annak 3.1. pontjában meghatározott dokumentum megléte jogosítja fel a vállalkozást a szállítói megfelelőségi nyilatkozat kiállítására, ami jogszerű beépítés feltétele!

Tulajdon-e tehát az ÉME?
Igen!
Mint egy jogosítvány, érettségi bizonyítvány, diploma.
Van nyilvántartási száma (ÉME szám), s az előlapján szerepel a tulajdonos neve!
Azt más, annak tudta és hozzájárulása nélkül nem használhatja, arra való hivatkozással terméket forgalomba nem hozhat!
S ha mégis ezt teszi, az olyan, mintha mondjuk valaki az Ön fénymásolt diplomájával megy el egy állásinterjúra.
Sajnos mindkettő megtörténik hazánkban (is), de senki nem örül annak, ha egy jól fizető állást éppen az Ő fénymásolt diplomájával visznek el előle. S érthető, ha ez ellen tiltakozik, hiszen az az Ő diplomája! Mindenki előtt nyitva a lehetőség a „diplomaszerzésre”, csak hát az kissé időigényes és fárasztó elfoglaltság, nem beszélve arról, hogy pénzbe is kerül!

Mit tehetünk mi, „diplomások”?
Küzdünk ez ellen, felhívjuk erre a figyelmet, s bízunk a Hatóságokban, hogy ebben a küzdelmünkben partnereink!

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez tartozó mikro -és kisvállalkozások a hazánkban legszélesebb körű ÉME alapján jogosultak a "faházak" szerkezeteinek megépítésére. De persze csak akkor, ha bizonyos elvárásoknak eleget tesznek, bizonyos szabályokat elfogadnak és azt be is tartják! Az ilyen vállalkozás jogszerűen építhet rönkházat, gerendaházat és egyéb favázas könnyűszerkezetes épületet. Ez egyedülálló Magyarországon!


A Doboka 01. KFT. a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének teljes jogú tagja!

H.T.

Kapcsolódó cikkek:   A faházak építéséhez nem ÉME kell 2.