Doboka Házak

Kész házak, hagyományos könnyűszerkezetes házak, gerendaházak tervezése -és kivitelezése

Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének tagja.

Kapcsolat

VÁLLALAT:
Doboka Kft.

CÍM:
6801 Hódmezővásárhely Fári u. 28.

E-MAIL:
[email protected]

TELEFON:
06 62 242 924

ADÓSZÁM:
24121536-2-06





Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagja

Mire való az ÉME és az ETA?

Habbeton felhasználásával épül az első olyan könnyűszerkezetes családi ház hazánkban, melynél – a Kö.H.E. álláspontja szerint – a szerkezetépítés végre az érvényben lévő jogszabályokhoz igazodva folyik.
Miért?
Mert úgy tűnik, hogy annak gyártója jogszerűen ki tudja állítani a falszerkezetekre a Teljesítmény Nyilatkozatot!

Elnézését kérem annak az olvasónak, kit untatnak a jogszabályi hivatkozások, de egyszer ezt is le kell írni, hátha szakember is olvassa ezt a cikket!

Mi is tehát az a Teljesítmény Nyilatkozat, s hogy jön az ide?

Amennyiben európai műszaki értékelés (EMÉ) – korábbi nevén Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) – vagy nemzeti műszaki értékelés (NMÉ)  – korábban Európai Műszaki Engedély (ETA) –  készült bármely termékre vagy készletre (készlet: legalább két külön elemből álló építési termék), a dokumentumban felsorolt termékek, vagy készletek építési terméknek minősülnek, s azokra az építési termékekre vonatkozó szabályok az érvényesek.
Ebből az is következik, hogy azon könnyűszerkezetes épületek fal -és födémszerkezetei, melyek gyártása ÉME -re (Építőipari Műszaki Engedély) vagy ETA -ra (Európai Műszaki Engedély) való hivatkozással folyik, azok „készlet" -ek, azaz építési termékek. Építési termék a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja szerint viszont: "építménybe akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét … teljesítménynyilatkozat igazolja."

(Hivatkozások: Európai Parlament és Tanács 305/2011/EU rendelete I. fejezet 2. cikk 1. 2. 13, a II. fejezet 4. cikk (1), IV. fejezet 19. cikk (1), IV. fejezet 26. cikk (1) (2) pontjai)

Az ÉME/ETA dokumentumok azt is tartalmazzák, hogy a teljesítmény (korábban megfelelőség) leigazolásának mi a feltétele. S az egy másik dokumentumnak, a Tanúsítványnak a megléte. A „másik dokumentum” azt jelenti, hogy az ÉME, ETA (2013. július 1. -től NMÉ, EMÉ) nem lehet tanúsítvány!

Figyelem!
A 2013. június 30. -ig érvényben lévő 3/2003. (I. 25.) BM–GKM–KvVM együttes rendelet hatálya alatt kiállított ÉME és ETA dokumentumok érvényességi idejük végéig alkalmasak a bennük részletezett készletek teljesítményének leigazolására abban az esetben, ha a Tanúsítvány is rendelkezésére áll a vállalkozásnak (305/2011/EU rendelete VI. fejezet 66. cikk (2), (4)).

Aki tehát azt a kifejezést használja, hogy „ÉME tanúsítvány”, rögtön lehet tudni, hogy szakmailag teljesen tájékozatlan legyen az építőipari szakember, vagy hatósági ember!

H.T.

Kapcsolódó cikkek:
Az első törvényesen épülő habbetonos ház Magyarországon 2014.

Fotók habbeton felhasználásáról itt (kattintson rá!):
Az első törvényesen épülő habbetonos ház Magyarországon 2014.