Doboka Házak

Kész házak, hagyományos könnyűszerkezetes házak, gerendaházak tervezése -és kivitelezése

Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének tagja.

Kapcsolat

VÁLLALAT:
Doboka Kft.

CÍM:
6801 Hódmezővásárhely Fári u. 28.

E-MAIL:
[email protected]

TELEFON:
06 62 242 924

ADÓSZÁM:
24121536-2-06

Vállalkozásunk a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagja

Könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítésének fontos keretfeltételei
2021-07-30 16:55:18

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint szakhatóság szakmai álláspontja szerint a tűzállósági határérték, mint teljesítmény adat megállapításának „hiteles forrása kizárólag akkreditált laboratórium lehet”, mely szerepel az érvényben lévő TvMI –ben is. Ezt az adatot ismerni kell, s annak előállítója, gyártója által le kell igazolni a könnyűszerkezetes épületek, készházak falai-födémjei vonatkozásában is!

tovább...
Az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ dokumentumokról, Tanúsítványokról, az ÉMI KFT szerepéről a könnyűszerkezetes házak területén
2015-10-13 16:14:31

Lehet -e műszaki értékelés (azaz pl. ÉME, NMÉ, EMÉ) és Tanúsítvány nélkül törvényesen könnyűszerkezetes házat építeni Hazánkban?
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ 13. §. (5)
Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Az akkreditált intézet jelenleg hazánkban: ÉMI Nonprofit KFT.

tovább...
ÉME vagy ETA (2013. július 01. -től NMÉ, EMÉ) megléte nem elég a könnyűszerkezetes ház építéshez!
2014-10-05 18:38:02

Annyiszor leírtuk, és annyiszor elmondtuk már, de leírjuk és elmondjuk újra meg újra. Nyilván aki nem tudja vagy nem akarja a fenti dokumentumok II. fejezet 3. pontjában foglat egyéb feltételeket teljesíteni, az ártatlan -és kerek szemekkel néz, és csodálkozik, vagy úgy tesz, mintha csodálkozna.Mit is tehetne mást, hiszen nem mondhatja azt a Megrendelőjének, hogy kérem szépen és nem tudom leigazolni a falszerkezetek teljesítményét, tehát nem tudom teljesíteni az érvényben lévő jogszabályok előírásait. Ebből az is következik, hogy én nem vagyok jogosult felvállalni az Ön háza felépítését!

Nem, Ő inkább megtéveszt és felvállal!

tovább...
Mire való az ÉME és az ETA?
2014-07-21 18:12:20

Aki azt a kifejezést használja, hogy „ÉME tanúsítvány”, rögtön lehet tudni, hogy szakmailag teljesen tájékozatlan legyen az építőipari szakember, vagy hatósági ember!

tovább...
Hogy néz ki az ÉME előlapja?
2012-11-19 17:28:24

Az előlap nem más, mint a dokumentum fedőlapja, vagy borítója. Olyan, mint a könyvnek a borítója, amin többnyire annak címe és írója szerepel. Az ÉME előlapon is fontos adatok olvashatóak, például, hogy kinek a tulajdona!
Hogy is néz ki tehát az előlap?

tovább...
Mi is tulajdonképpen az ÉME?
2012-11-14 09:47:31

ÉME = Építőipari Műszaki Engedély

Az ÉME vizsgálati eredmények összessége, s annak összegzése. Ezeket a vizsgálatokat azoknál a beépítésre szánt termékeknél kell elvégezni, melyekre nincs nemzeti -vagy Európai Uniós szabvány, vagy a szabványoktól jelentősen eltérnek.
Hazánkban a vizsgálatok elvégzésére kijelölt akkreditált intézet az ÉMI Nonprofit KFT. Abban az esetben, ha az elvégzett vizsgálatok eredménye megfelelő, a termék forgalomképes, például beépítésre kerülhet épületekbe.
Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány, azaz egyedi termék! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, a szervezet kiállítja a vállalkozás nevére az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel (továbbá az ÉME 3.1. szerinti dokumentummal!), kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát! S a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Figyelem!
Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

tovább...